Energie en milieu nieuwsoverzicht

Resultaten bij gebruik van een optimizer op het schaduwpaneel

Het is bekend dat de schaduw op een zonnepaneel de opbrengst negatief beïnvloedt van de andere panelen die hiermee in serie staan. Metingen wijzen uit dat het gebruik van één optimizer op het schaduwpaneel een aanzienlijke opbrengstverbetering geeft. Op de dakkapel van mijn hoekhuis heb ik in maart 2017 drie stuks LG-panelen van 320 Wp […]

Zwerm aardbevingen in Limburg

In Limburg hebben zich sinds 23 juli zes lichte aardbevingen voorgedaan. Vier vlakbij Heerlen en twee bij Landgraaf, een paar kilometer verderop. Deze reeks van bevingen wordt een aardbevingszwerm genoemd, waarbij niet duidelijk een hoofdschok is maar meerdere kleine aardbevingen in dezelfde regio optreden. 

Opvallende natuurbranden door uitzonderlijk weer

Niet alleen in Nederland is het extreem droog en warm. Europa heeft te maken met een geblokkeerd weerpatroon waarbij hogedrukgebieden zich regelmatig ophouden boven Groot-Brittannië, het Noordzeegebied en Scandinavië. Naast de vele warmte- en droogterecords die in Zweden en Engeland zijn gesneuveld, zijn er in deze landen ook uitzonderlijke natuurbranden.

De toekomst van duurzaam en elektrisch rijden

Elektrische auto’s zijn er al een tijdje en steeds meer mensen zijn ze aan het kopen, maar voor vele mensen is dat nog geen mogelijkheid. Vooral omdat zo een auto veel meer kost dan men kan permitteren. Het is wel een feit dat zo een elektrisch wagen vele voordelen heeft. Zo kun je je auto […]

Droger én natter, hoe kan dat?

Deze zomer kan het je niet ontgaan: het is droog. Door de opwarming van de aarde is het vaker droog. Toch zijn er ook berichten dat de neerslag juist toeneemt. Hoe kan dat?

Droogte nu erger dan in 2003

Het neerslagtekort bedraagt per vandaag gemiddeld over Nederland 230 millimeter. Daarmee is het nu officieel droger dan tijdens de meest recente zomerdroogte in 2003. Daarvoor waren echter nog vijf veel drogere jaren: 1911, 1921, 1947, 1959 en 1976. Er is geen trend te bespeuren in de reeks. De droogte wordt veroorzaakt door weinig regen in combinatie met warmte en veel zon waardoor het water dat er is sneller verdampt. Dit hangt samen met hogedrukgebieden boven zuidelijk Scandinavië. De huidige droogte is niet met klimaatverandering in verband te brengen.

ILLUMINEC – ILL-LHB-T19-200W750L110D1

Hierbij een ledarmatuur van . De metingen van OliNo laten zien dat de lamp een neutraalwit licht afgeeft met een kleurtemperatuur van 4908 K. De lamp verbruikt 194.8 W aan vermogen en geeft hiermee een lichtstroom van 31313 lm. De efficiency komt hiermee op 161 lm/W. De lamp valt in de energie label categorie A++. In […]

ILLUMINEC – ILL-LHB-T13-200W750L110D1

Hierbij een ledarmatuur van . De metingen van OliNo laten zien dat de lamp een neutraalwit licht afgeeft met een kleurtemperatuur van 4884 K. De lamp verbruikt 195.7 W aan vermogen en geeft hiermee een lichtstroom van 26565 lm. De efficiency komt hiermee op 136 lm/W. De lamp valt in de energie label categorie A++. In […]

Lichtgevende planten wijzen klimaatonderzoek de weg

Samen met algen in de oceanen zorgen planten voor bijna alle opname van CO2 uit de atmosfeer. Om een nauwkeurige schatting te kunnen maken van de toekomstige hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is het dus belangrijk om goed te weten hoeveel daarvan wordt opgenomen door planten. Dat kan aan de hand van lichtgevende planten.

Extreme hitte in Nederland

In Nederland komt de temperatuur zelden boven de 35 °C. Rond 2050 krijgen we mogelijk elke één tot twee jaar met zulke hitte te maken.

Inhoud syndiceren