Wetenschap nieuwsoverzicht

Stadskikkers zijn sexyer dan boskikkers

Mannetjeskikkers in stedelijke omgevingen zijn aantrekkelijker voor vrouwtjes dan de mannetjes in bossen omdat ze een complexere lokroep hebben. Dat toont nieuw onderzoek aan onder leiding van evolutiebiologen Wouter Halfwerk en Jacintha Ellers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Nederlands onderzoeksteam mee met eerste landing op de achterkant van de maan

Zaterdag 8 December lanceert de Chinese ruimtevaartorganisatie de Chang’e 4 maanlander. China hoopt hiermee het eerste land op de achterkant van de maan te zijn. Nederlandse astronomen kijken ook uit naar dit moment, want ze gaan samenwerken met de Chinese wetenschappers. Een Nederlands radio instrument hangt nu al achter de maan en mag na de ‘touchdown’ van de maanlander aan.

Inzendingstermijn Van Winterprijs is nu geopend

U wordt van harte uitgenodigd om boeken in te zenden voor de Prof. Van Winterprijs. Deze prestigieuze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor het beste boek op het terrein van de lokale en regionale geschiedenis. Het gaat om boeken met een bovenlokaal en wetenschappelijk belang. Het prijsbedrag van 3.500 euro wordt ter beschikking gesteld […]

Hersenen zijn makkelijk te foppen met alcoholvrij bier

Denken bierdrinkers dat ze alcoholhoudend bier drinken, dan is het beloningseffect in de hersenen net zo groot als wanneer ze - zonder het te weten - alcoholvrij bier krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. De resultaten suggereren dat alcoholvrij bier een prima alternatief kan bieden voor alcoholhoudend bier. Het onderzoek verscheen afgelopen maand in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Senses.

De patroontas van ‘t Vliegend Hart

Het Huygens ING ontwikkelde in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum, Het Scheepvaartmuseum en het Zuiderzeemuseum een pilot waarin data over museale objecten werden verknoopt met gegevens uit historische datasets door middel van Linked Open Data. Doel van de pilot was om de meerwaarde te tonen van het verbinden van data […]

NASA's ruimtevaartuig InSight maakt geslaagde landing op Mars

Maandagavond rond 21.00 uur Nederlandse tijd is NASA's ruimtevaartuig InSight er in geslaagd om te landen op Mars. Dit heeft NASA maandagavond bevestigd gekregen.

TU Delft: Op meer plekken in Nederland dan verwacht daalt de bodem

Uit gegevens van de nieuwe Bodemdalingskaart Nederland blijkt dat de bodem in Nederland op meer plekken daalt dan eerder werd aangenomen. 'Dat de bodem van Nederland zakt vermoedden we al, maar het is nu voor het eerst ook gemeten voor het hele land', zo meldt de TU Delft maandag.

Veel nieuwe insecten gevonden in groeve

Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht maakte zondagmorgen in het BNNVARA-programma Vroeg Vogels bekend dat er in de ENCI-groeve bij Maastricht dertig nieuwe insectensoorten zijn gevonden. Volgens Beuk zijn er twee nieuw voor de wetenschap.

4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar mechanismen van ziekte en levensduur

Een onderzoeksnetwerk, waarin ook Ellen Nollen van het UMCG deelneemt, heeft een EU-subsidie gekregen van €4 miljoen. 'Het netwerk, HealthAge genaamd, gaat hiermee onderzoek doen naar de mechanismen die ziekte en levensduur bepalen of beïnvloeden', zo laat het UMCG dinsdag weten.

Tien miljoen voor ontwikkeling 'niet te hacken' quantuminternet

Maandag heeft de Europese Commissie aangekondigd dat haar Quantum Flagship Programme tien miljoen euro zal bijdragen aan de ontwikkeling van een blauwdruk voor een toekomstig quantuminternet. Dit meldt de TUDelft maandag.

Inhoud syndiceren